Thursday, August 25

 

Portugalsko cez internet

Hladať ubytovanie cez internet je niekedy kovbojka. Po minoloročnej skúsenosti so španielmi sme si mysleli, že nás toho veľa neprekvapí. Nemožem si pomôcť, ale Portugalci mi pripadajú pripečení.

V PT je dobrá sieť Youth hostelov. N
a dotazy mailom reagujú do 2 dní a ich požiadavky na zaslanie informácií sú primerané. Nám však nevyhovovala lokalita hostelov, kde bola ešte možnosť ubytovať sa v samostatnej izbe. Menej náročný konzument by bol asi s možnosťami spokojný. Ďalej sa dá ubytovať v sieťových alebo lokálnych, autentických hoteloch. Dali sme prednosť miestnym špecialitám a hľadali na webe podľa turistických sprievodcov. Dobré zdroje sú Lonely planet a Ikar. Nie je problém zohnať slušné ubytovanie v centre Porta či Lisabonu za 40-60 eur za izbu a noc, aj priamo na mieste.
Nájdu sa však aj veľmi sympatické možnosti za 25-35 eur, je však nutné si ich dopredu rezervovať. V opačnom prípade je asi problematické sa vôbec dostať dnu či nájsť majiteľa. Zaujalo nás to a tak som poslala množstvo mailov.
Zádrhel č. 1 Nefunkčné mailové adresy, pošta sa vracia.
Asi treba skúsiť poslať fax alebo zatelefonovať. Do toho sa nikomu nechce.
Zádrhel č. 2 Aj keď mail prejde a odpoveď je povzbudivá, požadujú číslo kreditnej karty, hoci nemajú možnosť „bezpečného pripojenia“.

Na ďalšej stránke
http://www.hostelworld.com/ sa mi nepozdávalo, že neuvádzajú kontakt priamo na hostel. Majú síce „secured link“, ale nie je komu položiť pred platbou prípadné otázky. Takže si môžete kúpiť mačku vo vreci, úplne bezpečne :o)

Do tretice k portugalcom:
V PT horí. Niektoré oblasti sú postihnuté rozsiahlymi požiarmi, najmä mestá Coimbra a Viana de Castelo na severe, horí údajne aj v okolí Lisabonu a v Pampilhose da Serra v centrálnej časti. Portugalský minister vnútra António Costa nesúhlasí s kritikou zo strany hasičov, že o zahraničnú pomoc požiadal neskoro.
Podľa neoficiálnych odhadov zhorelo v Portugalsku dovedna 200.000 hektárov lesného a krovinatého porastu. A teraz to príde: Miestna tlač v tejto súvislosti kritizuje apatický postoj obyvateľstva voči katastrofe.
Snáď z PT, kým tam pricestujeme, niečo aj zostane.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?