Friday, October 7

 

Niečo o energetike... pohľad späť

Výkonný výbor FNM by sa mal zaoberať schvaľovaním investičného plánu pre Slovenské elektrárne, a.s (SE), ktorý vypracoval Enel, na konci tohto týždňa. Taliansky investor a ministerstvo hospodárstva sa dohodli na konečnej verzii plánu 14. augusta tohto roku. SE by mali v budúcnosti investovať takmer 1,9 mld. eur. Financovanie investičných projektov zabezpečí Enel zo svojich zdrojov a z dividend, ktoré sa od ich vstupu do elektrární do roku 2012 nebudú vyplácať. Znamená to, že tento investičný plán nemá s výnimkou nevyplatených dividend nároky na verejné financie.
Celý privatizačný proces by sa mal ukončiť ku koncu decembra tohto roku a Enel by tak definitívne vstúpil od 1. januára 2006 do SE ako 66-percentný akcionár. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk.
Klub 500, združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov, žiadal v auguste vládu, aby zrušili privatizačný tender. Okrem výhrad k plánu rozvoja SE zo strany Enel-u, ktorý považovali za neseriózny a neprijateľný, kľúčová námietka sa týkala cien elektriny. Vstup Enel-u podľa nich prinesie navýšenie cien o 8 až 10 % nad existujúce reálne potreby ich navýšenia. Úlohou štátu je predsa zamedziť zneužívaniu dominantného postavenia veľkých hráčov na trhu a nie garantovať im nadsadené ceny. Klub 500 dal vláde na zváženie aj možnosť priamej výmeny akcií SE a českej energetickej spoločnosti ČEZ. Takéto prepojenie by podľa podnikateľov garantovalo využitie synergických efektov vyplývajúcich z opätovného prepojenia sietí, ktoré boli historicky vybudované ako jeden celok.
Prakticky ten istý deň (23.8.) ohlásil ČEZ zvyšovanie cien elektriny o 14,3%, na základe výsledkov veľkoobchodnej aukcie na dodávky elektriny. Celkový predaj elektriny v ČR vzrástlol o 4,1% oproti predchádzajúcemu roku. Medziročný nárast cien ČEZ je pritom nižší než na zahraničných burzách. Nárast cien pre domácnosti by podľa Energetického regulačního úřadu nemal prekročiť 10%.
Nemeckí výrobcovia elektriny tiež oznámili rast cien, o.i. vzhľadom na potrebu modernizácie existujúcich zdrojov a prípadnú výstavbu nových (čo je komplikované kvôli environmentalistom). Spotreba energií pritom stále stúpa, rýchlejšie ako stačia túto potrebu vykryť nové zdroje a to znamená jediné. Ceny budú rásť.
Klub 500 má isto svoje záujmy. Lobbisti využívajú neinformovanosť verejnosti a často si s tým nedajú ani veľa práce.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?