Saturday, October 8

 

Vote for Direction

Alebo radšej nie. Len neprekonateľný ignorant by prehliadol predvolebnú agitku Ficovým smerom. Prevažnú časť septembra sme boli mimo Slovenska a je možné, že mi nejaké perly unikli.
Prvá správa, na ktorú som po návrate narazila sa týkala prieskumu verejnej mienky. Podľa septembrového prieskumu MVK najviac ľudí stále dôveruje R. Ficovi, takmer 33% občanov. Nasleduje ho prezident Ivan Gašparovič s vyše 26%. Tretiu priečku dôveryhodnosti obsadil predseda SMK Béla Bugár, ktorému dôveruje 14% oslovených.
Hm. Radšej to nekomentujem.

Nasleduje rešerž skvostných zrniek múdrosti.
Aug 30 Strana Smer žiada v uznesení, aby vláda SR do konca tretieho volebného obdobia NR SR neprijímala žiadne rozhodnutia o privatizácii majetku vo vlastníctve štátu alebo Fondu národného majetku SR. "Všade tam, kde príde Miklošovo privatizačné komando, je úplne evidentné, čo sa bude diať." Fico je presvedčený, že štát by mal predávať iba stratové spoločnosti.
Hmmm, zaujímalo by mal ktorý racionálny investor by KÚPIL stratovú firmu? Načo asi? A odkedy je štát na to, aby podnikal? Ani komunisti netvrdili, že by mal štát dosahovať pri zabezpečovaní služieb pre občanov zisk – akosi by to postrádalo logiku. A v neposlednom rade, žeby išlo o to, aby zostalo niečo na privatizačné kšefty aj pre ďalšiu garnitúru?

Aug 22 Smer chce využiť všetky legálne prostriedky na zníženie bankových poplatkov. Fico odkázal cudzím vlastníkom bánk, že podnikajú na území suverénneho štátu, a ten by mal „využiť všetky prostriedky na vytvorenie tlaku na banky, aby poskytovali svoje služby za ceny, ktoré zodpovedajú príjmom občanov“. Súčasný trend je podľa Fica neprijateľný, keďže úročenie vkladov kleslo takmer na nulu a banky požičiavajú obyvateľstvu za 8 až 9-% úrok. Podľa Fica zahraniční majitelia kúpili ozdravené slovenské banky lacno, vláda im znížila daň z príjmu a zrušila daň z dividend a tým im umožnila neprimerane zarábať. Preto banky radšej komunikujú s pravicovou vládou, než so sociálno-demokratickou stranou.
Ach bože. Komerčné banky sú predsa podnikateľský subjekt ako každý iný.
Predstavitelia Smeru vidia vzor v susednom Česku, kde tamojšie ministerstvo financií vyvinulo na banky tlak a prinútilo ich k viacerým ústupkom.
Áno, ale... zaujímalo by ma, či predstavitelia Smer-u poznajú pojem „kartelová dohoda“. Vo vyspelých krajinách existujú na riešenie štandardné mechanizmy, ale R. Fico musí byť originálny.
Ak tie nezareagujú, pripraví zákon o osobitnom zdanení bánk. Peniaze, ktoré by sa vďaka nemu vybrali navyše, chce Smer nasmerovať najmä do školstva a zdravotníctva.

Aug 4 Strana Smer tvrdí, že vie pomocou hedgingu garantovať nákupné ceny ropy.
"Vláda Mikuláša Dzurindu len potvrdzuje, že jej nezáleží na tom, ako žije väčšina obyvateľstva. Smer, ak bude vo vláde, nikdy nerezignuje na úlohu štátu pri tvorbe cien energií a vytvorí mechanizmus, ktorý umožní chrániť obyvateľstvo pred bezohľadnou cenovou politikou monopolov."
Nemôžem sa ubrániť dojmu, že R. Fico by najradšej všetko zoštátnil a potom sa stal riaditeľom zemegule.
Smer vidí priestor na ovplyvnenie cien energií aj v personálnom obsadení Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.
Nepochybne :o)

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?